вівторок, 25 серпня 2020 р.

Вишнівецький палац


Вишнівецький палацово-парковий комплекс – пам'ятка архітектури та містобудування національного значення, родове гніздо славного роду князів Вишневецьких, які залишили глибокий слід в історії України, Польщі, Литви, Росії, Білорусі, Молдови та ряду інших європейських держав.

Високий освітній і культурний рівень волинської магнатерії, регулярні подорожі, спілкування з представниками європейської еліти сприяли перенесенню та втіленню західноєвропейських ідей на вотчинних землях. Сама резиденція розвивалась в лоні тенденцій європейської культури і є одним із кращих зразків французького зодчества на теренах Західної України.

Перші роботи по будівництву палацу слід віднести до 1716 року, коли Михайло Сервацій  Вишневецький (1680 – 1744), останній представник роду, один з найбагатших магнатів Речі Посполитої  XVIII ст. оселився на берегах Горині. Існує припущення, що саме він був одним із архітекторів Вишневецької резиденції. З біографічних джерел відомо, що Михайло Сервацій мав здібності до математичних  наук,  вивчав   архітектурну   справу  впродовж 1695–1697 рр.  під час перебування за кордоном у Франції та Італії. Князь захоплювався архітектурою Франції, де на той час склався загальноєвропейський ідеал репрезентативного палацу. Саме бароко було тим традиційним стилем, який якнайкраще відповідав способу життя шляхти на теренах Речі Посполитої ХVІІІ століття.

В різні періоди історії до будівництва резиденції також долучилися знані архітектори: Якуб Дапре Бланже, Павло Ґіжицький, П’єр Ріко де  Тіррґей,  Ян Кубіцький, Ян Ґрізмеєр та паркобудівничі: Бурґійон, Діонісій Міклер.

Творцям Вишневецького ансамблю вдалося в межах існуючих фортифікацій  створити  забудову  французького типу з палацом  і  двома  дворами  на  одній  осі. Вишневецький палац був збудований за так званою тридільною схемою: головний корпус та  два крила, дотичні до нього під прямим кутом, парадна площа (курдонер) і палацові служби. Центральний корпус палацу у формі видовженого прямокутника, значно більший за бічні крила, закладався як продовження тенденцій оборонності.

Сьогодні княжий палац у Вишнівці – справжня перлина культурної спадщини України, яка здатна здивувати навіть самого вибагливого туриста своєю цікавою історією та неповторною архітектурою.

Хочете дізнатися більше? 

Мандруйте Україною! Завітайте до Вишнівця! 

Ми завжди раді Вас бачити та обіцяємо неймовірну подорож лабіринтами історії!









Автор публікації - Валентина Брега.

Немає коментарів:

Дописати коментар