понеділок, 22 лютого 2021 р.

Цікавий експонат. Лектика.

             Сьогодні, побувавши у древніх мурах княжого палацу у Вишнівці, Ви зможете не лише дізнатися про минуле маєтку та його власників, а й на власні очі побачити речі, які були в ужитку еліти в далекому минулому. Дуже часто з ментальністю ХХІ ст. важко навіть уявити призначення того чи іншого предмета представленого в експозиції. Звичайно, що розповісти кожному туристу про всі експонати в стінах палацу в рамках екскурсії просто неможливо. Тому ми постараємося зробити це за допомогою тематичних публікацій. І почнемо з самого цікавого – давнього «автомобіля», що має назву лектика, або ж паланкін. Ця річ сьогодні належить Львівському музею етнографії та художніх промислів інституту народознавства НАН України і завдяки тісній співпраці музею з Національним заповідником  «Замки Тернопілля» знаходиться в експозиції Вишнівецького палацу.



Отже, паланкін, або лектика – засіб пересування у вигляді критого крісла або ложа, закріпленого на двох жердинах. Ці ноші часто використовувалися знатними вельможами чи придворними дамами. В середині було вмонтовано зручне крісло, а з двох сторін вставлялися жердини для слуг, які змушені були нести усю цю конструкцію разом із пасажиром усередині. Такий транспорт широкого використовувався ще у давньому Римі, тому ми й маємо сьогодні художнє зображення самого процесу та описи, як це відбувалося, залишені нам ще античними авторами. Лектика дуже часто була оздоблена коштовними матеріалами, інкрустована золотом, декорована дорогими тканинами, розшита шовком та обладнана склом, що в той час також було неабиякою цінністю. Розміри та вміст ноші і, відповідно, вага могли коливатися в дуже широких межах.

Не дивлячись на те, що носильники які здійснювали транспортування лектики,  були завжди ошатно одягнені, досхочу нагодовані, їх роботу легкою не назвеш. Вельможі, іноді, навіть лежачи переміщувалися по місту, а сам процес транспортування мав здійснюватися досить обережно, щоб не викликати ефект морської хвороби у людини у кабіні, що нерідко траплялося. Існують описи багатьох зручностей в середині лектики, які дозволяли прямо на ходу писати, читати, чи просто насолоджуватися сном. Таким чином крім пасажирів тут могли бути різноманітні рукописи, таблички, книги і багато інших предметів, що, звичайно, ставало додатковим тягарем для слуг, які несли лектику. В історії відомий випадок, коли в лектиці одночасно перебувало чотири особи.

Уже починаючи з ХІХ ст. з розвитком технічного прогресу лектика стає дуже рідкісним явищем. Проте, ще зустрічається в східних культурах, де жінки були ізольовані від суспільства поза їх помешканням.

Сьогодні одна з таких звичних конструкцій античності та середньовіччя і дивна для нас представлена в експозиції Вишнівецького палацу і кожен відвідувач маєтку зможе її побачити на власні очі. А хто захоче дізнатися ще більше про цю річ та про інші не менш цікаві предмети минулого має обов'язково приїхати до нас.

 


  

 

Підготувала: мол. науковий співробітник Вишнівецького відділу Національного заповідника «Замки Тернопілля» Кіщенко Г. В.        

Немає коментарів:

Дописати коментар